ARCHITECTURE.

ARCHITECTURE

DESIGN

PAINTING

Multiple Singularity

PHOTOGRAPHY

SAIC

TIME BASED

May 2016

Floor Plan : Threshold

Floor Plan : Hammockscape

Transverse Section : Looking towards Canal Street

Longitudinal Section : Looking towards Harrison Street

Landscape to Hammockscape

Images of the Model

Project Brief

The studio's project was to develop a floor plate of the Old Chicago Main Post Office building downtown, designed by Graham, Anderson, Probst & White in 1921.

 

We specifically focused on domestic settings that employ the hybrid program known as Live/Work, where a person resides and is self-employed within the same space. Different sections have different sites, but all are driven by the live/work dichotomy and its effect on the design process. Projects that were explored include either adaptive-reuse interiors, existing houses and/or ground-up constructions.

Project Overview

Multiple Singularity is a Live/Work studio space for a design-build duo consisting of a 34 year old African American male who is the contractor/builder and a 30 year old female architect.

User Profile

Both my users are highly passionate about their work. They tend to work on multiple projects simultaneously and most often these projects are very diverse, ranging from graphic design to architecture. Their architectural studio practice usually revolves a lot around furniture and the use of furniture to create architecture. They believe that in the contemporary world where space is a major constraint, furniture essentially functions as architecture.

 

They prefer having the flexibility of working anywhere and the possibility of architecture facilitating seamless integration of their living and working spaces while blurring the boundaries between the two.

Project Description

In the contemporary world the lines between living and working are thinning every passing day, for some people they don't exist. I wanted the architecture to embody this change in lifestyle and thought process. My users' lifestyle gave me the opportunity to challenge the permeability of these two traditionally distinct programs. This space is intended to allow the user complete flexibility in terms of layout and programs. It allows them to work in different spaces and most importantly provides means to comfortably work right where you sleep.

 

This translucency between the two programs was achieved by replacing a conventional living space with a collective hammock that floats above the entire space. There are multiple entry and exit points in hammock to allow more convenient transitions from one space to another.

I then introduced extruded box shapes that function as storage spaces and writing surfaces on the lower level and they double up as work surfaces on the hammock level. These extruded box shapes have been given different surface treatments to make them more useful to an architectural practice : they function as white boards, pin up surfaces or display surfaces. They also enable more efficient use of space. These extruded shapes form undulating surface using the hammock giving rise to a new interior landscape of the hammock - The Hammockscape.

There is also a common table embedded with different forms that function as sitting platforms, movable work stations or napping stations.

The storage spaces/bookshelves act as space dividers. They are mobile to enable the users to reconfigure  spaces as they wish. These units have varied features like sliding doors to enable the user to completely close off one bay essentially creating a wall. They are all fabricated out of glass with varying levels of opacity to create interesting moments in the space using the light and materiality of the furniture.

View  project on behance

Shell + Membrane : An Outdoor Pavilion

SAIC

Feb 2016

Left

Front

Top

Back

Right

Image of the physical model showing the interior of the membrane

Poster depicting different components of the project

Fangataufa Island Intervention

SAIC

September 2014

Dock

Dock

Threshold Space

Reflection Space 1

Reflection Space 2

Tower

The impetus for this project and the project site can be found in the 1985 sinking of the Rainbow Warrior I - the first large activist ship employed by Greenpeace in their fight against nuclear tests and other threats to our fragile earth. But the story can be traced back to Greenpeace International founder David McTaggart (1832-2001) and his fight against nuclear testing in ecological sensitive areas and culminated with the death of photojournalist Fernando Pereira’s in the sinking of Rainbow Warrior I by French military actions in a New Zealand bay in 1985.

 

Our task was to design a monument marking the area where the nuclear bomb was detonated. We were supposed to create three interconnected architectural spaces. First, a threshold space that will allow visitors to transition from the arrival point to the second space - a space for reflection. Third, a tower structure that connects to the “space of reflection”. The architectural elements and the materials were to be prefabricated and bought to the site on a cargo ship.

The intention behind my monument was to directly reference the incident that occurred at this place while also showing the progress that has been made since. The overall shape was to mimic the formation of a crater at the spot where the bomb detonated and resemble a nuclear mushroom. The tower was intended to stand as beacon of hope for growth and recovery.

 

The monument consists of 6 elements : A dock, two transitional spaces, two reflection spaces and a tower. All of them are based off on the same shape with the only variable being the scale, interiors or the orientation.

The transitional spaces were intended to be open, free spaces that lead up to enclosed reflection spaces. While one reflection space isolates vision the other isolates external sound. The idea was to provide visitors with two different spaces where they can reflect with each space having its unique effect on the people in it.

The tower is the focal point of the whole design. All the elements of this monument are meant to converge at the tower. It symbolizes Greenpeace's initiative to protect the environment from the ill effects of the atom bomb that was detonated on this island.

The Tower is actually a protective enclosure for a sapling till the sapling able to sustain and protect itself. The idea was to create an imposing structure that over a period of time ages and is knocked down by the small sapling that now grew into a strong and big tree.

CAF - Office Redesign

SAIC

December 2014

The prompt was to design an office and public interaction space for Chicago Architecture Foundation within the space that their office stands in today.

The Chicago Architecture Foundation (CAF) is a nonprofit organization based in Chicago. Their mission is to inspire people to discover the importance of architecture and design and why they matter. It is known for its architecture themed public programs like lectures, activities and tours. They also provide educational material for the Chicago primary and secondary school system.

I am intrigued with the idea of duality and the tension that this interplay brings into my work. That is something I love to play with when I am trying to design something. I started off playing with materials, forms and ideas. I wanted to marry the old with the new in way that is not obvious. After a lot of experimentation I came up a structure that stands apart from the surrounding buildings, that has a very flexible floor plan intending to create multi purpose public spaces, while drawing upon older ideas and visions.

Towers

SAIC

March 2014

Towers is a vibrant recreational space consisting 4 different follies that serves as a break from the monotony of the daily schedule. Each with its own distinctive pattern, size and purpose. The intention was to create a space such that the follies would be the main attraction. The idea was to organize these follies in such a way that they would interact with each other, people and the surroundings in their unique way.

In order for the follies to do so two sets of congruent follies have been designed where the only distinctive features that separates them are their patterns and their scales. While the larger folly intimidates the viewer and draws their attention due to this intimidation, the smaller folly comes across as much more approachable and lets them have a much more personal experience and it is in- tended to draw viewers towards itself igniting their curiosity.

The larger follies (#3 and #4) are observation towers from where people can see the whole space and the city surrounding it. Out of the small follies, the first folly is a intimate experiential place where its small size can be used to force the viewer to experience displays in a very intimate way. The second folly functions as a slide.

Yashoda Hospital

SMG Design (Intern)

April 2015 (under Construction)

3D Rendering and Presentation Boards

Motel - NH44

SMG Design (Intern)

May 2015 (under Construction)

3D Rendering, AutoCAD Drawings and  Presentation Boards

DESIGN.

White Oak Table

SAIC

May 2014

Udit Toshniwal

Personal Website

March 2015

Viraj Mithani

Personal Website

February 2015

MedIT

February 2015 (proposal)

MEDIT is predominantly an app through which customers can order medicines from their local pharmacies. They want to expand into collecting data from the clients for medical research and offer online consultation in future stages.

 

They wanted a logo that was simple and that could be associated with MEDIT easily. After trying various ideas I ended up trying to bring in the companies Indian origins into my design for the logo. However I didnt want to make an overly complicated one so I used the letter 'M' from devanagari script and I played around with the shapes and ended up combining the devnagari 'M' and the alphabet 'i' and came up with a final design.

Shilparamam

May 2015 (proposal)

Shilparamam is an arts and crafts village located in Madhapur, Hyderabad, Telangana, India. The village was conceived with an idea to create an environment for the preservation of traditional crafts. There are ethnic festivals round the year.

As Andhra is trying to reinvent itself after the bifurcation I had an opportunity to come up consistent theme for branding and I wanted this new identity to be very specific to Andhra Pradesh, yet be malleable enough to be used in different platforms.

My aim was to create a logo and an identity that could be consistent and yet have the ability to carry essence of various programs if need be.

So, after many experiments I decided to fix on a common shape that has been based on elements that keep coming up frequently in our culture and use this shape as the main element for the logo and use color as a tool to add character and further meaning or reference to a specific element.

I also proposed a change in name as it would give the new government to re brand shilparamam and take it into a different direction if they wish. Like making it much more than just a recreational centers and explore other ideas to make this bigger.

 

PAINTINGS.

Shiva

September 2012

Steve Jobs

October 2011

Still Life

January 2011

PHOTOGRAPHY.

Closed Entry

August 2012

Piercing Stare

June 2014

Blurred Line

June 2014

Rapt

June 2014

Untitled

June 2014

Working Hands

June 2014

Amstel Life

December  2014

Untitled

January  2015

Unseen/Unnoticed

July 2014

Fallout

July 2014

TIME BASED WORK.

Freedom

SAIC

November 2012

This project was an exploration of stimulus and response. More specifically it was about the time one has between those two activities. For me this was also an introspection about how much power one has in deciding their actions and how a simple and a very small thing like your response to a stimulus can drastically change how that scenario plays out. It was also a play between instigation and a particular action or inaction in response to it. This was me reflecting upon what I have always been told as a kid : to not get instigated or to remain calm and not get ruffled by people who enjoy seeing you ruffled.

 

I wanted this project to start conversations about the concept of response time, stimulus - response, the repercussions of our actions and the power of our choices.

 

The installation was titled 'Freedom' because I felt in those few milliseconds we have before our brain processes the stimulus and reacts, we have a lot of power, the power of choice and this power gives us our ultimate freedom. We have the freedom to say no to the reflexive actions and think and then choose a better response. Those few milliseconds present us with a chance to grow and become better.